FREE...........






~~~sape tak sume kan mende2 free..tol tak....makan free.....parking free..pape je la....
~~~tapi agak2 la kan kan....nak pakai barang org pun ari2 free....
~~~ape ko igt org len ni pun kaya ke...sumenye sengkek2 gak...
~~~dah ko pakai barang....pandai2 la ko bg barang tu dalam KEADAAN ASAL....
~~~takde la megharapkan sangat balasan..tp ko dah pakai barang org..pandai la ko jaga...kalao ko nak sgt...beli la sendiri...
so sad..........



fin@l exam...adush,,,

so...entry kali ni ak wat pon sbb lame tak jenguk blog ni.....huhu....ak pon baru je lg ngn mende2 ni..huhu....

da final exam is just around da coner..so i kene la tinggalkan internet jap....hehe.....

mcm2 da berlaku sblm final exam kali ni....

kwn2...

cinta....

pelajaran....

dan macam2 pon ada........huhu...da mcm iklan astro lak...hehe

by da way...sume yg dah berlaku pd sem kali ni mmg byk hikmah.....

n aku jd trus lbih matang ( tp fikiran sempit lg..cam adnan sempit...hehe)......

ak pon tak tahu kenape...dan mengape....kadang2...sebab esaimen pon leh putus kawan kan...aku arap perkara ni tak jd dlm life ak...coz ak tak suke nak putuskan silaturrahim ni...tp lau dia dah tikam dari belakang takkan ak nk trime lg kan...hu~...so ak arap perkara ini berakhir disini sahaja...ak arap pd mase akan dtg...dpt ak trus hidup dgn tenang walaupon byk bona dugaan dan halangan menimpa.....

sal cinta lak..nk describe panjang sangat lak.....
nak wat cam ne kan...da tak de jodoh...but aku trime...
hu...but sekali ak benci dia...selamenye tetap ku benci dia.....
tp akan ku maapkan nye satu ari nnt....but take time skit...

sekiranya ku dapat pengganti..ku arap dapat yg sebaik2 nye....
dan kekal hingga hujung hayatku....

pelajaran lak.....hu...mcm2 ado...huhu.....


but to all fren...family....lecturer n sesape je la yg membantu ku secara langsung atau tidak....ak ucapkan trime kasih....

to kz....sori ye akak yg jd ketua Pr0...tak penah ak bg komited tok prgrm yg dia jalankan..tp ak tak sengaja...jika ak diber peluang..ak akan manfaatkan sepenuhnya.....

papepon jumpe lg pada masa akan datang.....even tak ramai lg follow blog ni follow je la..ni gi komen kat fesbok...tau la ak de 3 blog..tp ak pakai ni je kot...hehe.....toksah gi anta komen sal blog ak kat fesbuk ye kwn2...huhu..komen je trus kat blog ni...byk giler dlm inbox ak...sib bek tak kat wall...huhu....

salam....

Rahsia sujud pada perkembangan otak manusia





Persatuan Islam Kebangsaan Malaysia (MICNA)

Jordan mengenal pasti sesiapa yang tidak menunaikan sembahyang maka
otaknya tidak dapat menerima darah secukupnya untuk berfungsi secara
sempurna.
Jurucakap MICNA Jordan berkata, ini bererti darah tidak
akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan ketika
seseorang itu sujud ketika bersembahyang.
"Ini diakui sendiri oleh seorang doktor neurologi di
Amerika Syarikat yang telah memeluk Islam
kerana beberapa keajaiban di dalam penyelidikannya itu. Doktor
tersebut mendapati dalam kajiannya urat pada saraf manusia memerlukan
darah untuk beberapa sukatan tertentu sahaja.
"Ini bermaksud darah akan memasuki bahagian urat tersebut
mengikut kadar sembahyang waktu yang diwajibkan oleh Islam," katanya
dalam kenyataan pada Majalah Buletin Bulanan MICNA Jordan di sini,
hari ini.
Beliau berkata, doktor tersebut tertarik untuk memeluk
Islam semasa membuat kajian saraf yang
dilakukan, iaitu terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia
tidak dimasuk darah.
"Pada hal setiap inci otak manusia memerlukan darah yang
secukupnya untuk berfungsi secara lebih normal," katanya.
Menurutnya, doktor tersebut amat kagum dengan penemuan
tersebut sehingga ia tidak dapat
diterima oleh akal fikiran.
"Kini doktor tersebut memeluk Islam dan dengan itu beliau
telah membuka sebuah klinik yang
bertemakan "Perubatan melalui- Al-Quran". Kini beliau membuat
ubat-ubatan berdasarkan kajian melalui al-Quran dan Hadis Nabawi.
"Di antara kaedah yang digunakan termasuklah berpuasa,
madu lebah, biji hitam (black Seed) dan sebagainya," jelasnya.
Beliau berkata, manusia yang tidak bersembahyang apatah
lagi yang bukan Islam, walaupun akal mereka berfungsi secara normal
tetapi sebenarnya mereka akan hilang pertimbangan apabila membuat
keputusan secara normal.
"Justeru itu, tidak hairan ada di antara manusia
kadang-kadang tidak segan silu untuk melakukan
perkara bertentangan dengan fitrah kejadiannya walaupun akal mereka
mengetahui perkara yang akan dilakukan adalah salah.
"Ini kerana otak mereka tidak boleh mempertimbangkannya
secara lebih normal." tambahnya.

kawan,...






Apa erti kawan ?
Jika tidak suka menolong .
Apa erti kawan ?
Jika asyik bermasam muka .
Apa erti kawan ?
Jika kejujurannya dipertikaikan .
Apa erti kawan ?
Jika tiada rasa sayang .
Apa erti kawan ?
Jika tiada belas kasihan .
Apa erti kawan ?
Jika kebaikan tidak dinilai .
Apa erti kawan ?
Jika diri tiada teman ....
Kawan yang mulia ,
Kawan yang sebenar,
Kawan yang abadi..
ILMU
ialah kawan yang sejati !

Di manakah letaknya
kejujuran,
Apakah sebenarnya erti
pengorbanan,
Antara kuasa, cinta,
nafsu dan keinsanan.

Meskipun pelbagai kesengsaraan
menimpa hidupmu
walaupun kesakitan dan keperitan menjadi
bebanan
tabahkan hatimu
harungi lautan ini
demi matlamat yang kau gapaikan

bumi neraka pernah kau lalui
bagai mimpi ngeri bagimu
bangunlah kawanku..bangun...

sebagai jasad yang berdiri di bumi bertuah ini
bendunglah segala gejala sosial
menjadi yang hebat..walaupun tidak sehebat
mahadzir
agar jasadmu tergolong dalam yang dicucuri
rahmat....



(731996-H)

Menara MAA,15th Floor, 12, Jalan Dewan Bahasa, 50460 Kuala Lumpur.

Tel : 1-300-888 MAA/622 @ Fax : 03-21430033 @ Email :info@maa.com.my

Pelan Takaful Kemalangan Individu (Personal Accident) KHUSUS STUDENT IPTA/IPTS SELURUH MALAYSIA

“Hidup ini penuh dengan kejutan. Hari ini anda mungkin berasa sihat dan berupaya, tetapi anda tidak mungkin akan mengetahui saat kemalangan akan merampas ia daripada anda. Jangan mempertaruhkan kehidupan anda dan bersedialah! Tiada apa yang lebih menenangkan daripada mengetahui anda telah bersedia dalam mengharungi keperitan hidup semasa anda belajar di IPTA ataupun IPTS.”

Apa Itu PATINA 77?

PATINA 77 adalah Pelan Takaful Kemalangan Individu (Personal Accident) direka khas daripada MAA Takaful Berhad untuk keperluan perlindungan anda. Berlandaskan hukum syariah, ia menawarkan perlindungan 24 Jam terhadap kemalangan walau dimanapun anda berada. Dengan pelbagai pelan dan pelan-sub untuk dipilih, anda boleh berasa yakin yang ianya merupakan pelan Takaful untuk semua.

Perlindungan Tambahan:

Perlindungan turut diberikan kepada kemalangan berikut:

• Ketika dalam sebarang bentuk perjalanan

• Ketika terlibat dalam sukan atau hobi (kecuali seni mempertahankan diri dan tinju)

• Kemalangan bencana alam termasuk La Nina, El Nino, banjir and gempa bumi

• Berpunca daripada gigitan ular dan gigitan binatang merbahaya

• Berpunca daripada mogok, rusuhan dan kekacauan awam

• Pembunuhan dan penyerangan (tanpa ancaman)

• Lemas

• Lemas akibat wap asap atau gas beracun

• Keracunan makanan dan minuman

• Pengaruh dadah (hanya dadah yang diberi oleh doktor berdaftar)

Apakah manfaat yang akan anda dapat???

Manfaat

RM (Ringgit Malaysia)

Kematian Akibat Kemalangan*

50,000

Hilang Upaya Kekal*

50,000

Bonus Pembaharuan

10% setahun (jumlah maksima sebanyak 50%)

Bayaran Balik Perubatan

(MRE)**

Sehingga 5,000

Elaun Hospital Harian

50 sehari

Perbelanjaan Kerusi Roda dan

/ atau Anggota Palsu

Sehingga 3,000

Perbelanjaan Penghantaran

Pulang

Sehingga 4,000

Perbelanjaan Pengkebumian

7,500

Manfaat Lain:


A) Elaun Kemalangan

3,000 untuk rumah

1,000 untuk kereta

B) Liabiliti Diri

Sehingga 25% daripada Jumlah yang Dilindungi

C) Jangkitan HIV Disebabkan

Pemindahan Darah

10,000

* Pampasan Berganda ada disediakan. Sila lihat Keterangan Manfaat.

** Sila rujuk Jadual Manfaat MRE didalam Keterangan Manfaat.

Nota: Nilai amaun didalam jadual adalah dalam Ringgit Malaysia (RM)

Berapakah nilai yang anda perlukan untuk memiliki keseluruhan manfaat ini? Adakah RM500? Atau RM300? Atau RM200.00??? TIDAK

Cuma peruntukan sedikit kewangan anda dari RM 132.00 (Setahun) sahaja untuk memiliki kesemua manfaat di atas.

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi atau sms ke wakil Consultant kami:-

AHMAD KAMAL

019-266 1925 / 06 – 6851 281 (Off)

CREATIVE AGENCY

Atau hubungi :

Wakil hubungan kami di IPTA/IPTS anda di Talian di bawah:

MOHD SAFUAN BIN MUHAMAD - 0193760255

w@C@N@ @K@DEMIK b.M



oh perpaduan..

Merdeka 3x…apakah makna disebalik perkataan ini…adakah perkataan ini mampu menjamin masa depan bangsa kita….oh merdeka…
Tika diri menyusuri arus kehidupan…
Terasa perpaduan semakin kian rapuh dihanyut arus zaman…
Oh perpaduan…Masing-masing tidak lagi sehaluan…
Apakah mesti kita bersengketa dan berpecah belah…
Adakah bumi ini tempat untuk kita bersengketa…

Oh…negaraku….Mengapa ini yang harus berlaku….
Sedangkan kedamaian yang kita impikan…
Namun…
Seakan-akan kedamaian yang kita usahakan itu makin suram…
Mengapa….?
Mengapa ia temui jalan yang buntu…?
Mengapa kita mesti jatuhkan integriti dalam perpaduan….?
Mengapa….?2x
Adakah perpaduan itu suatu jual beli….
Apakah ia hanya untuk kepentingan sendiri….
Atau..ia hanya suatu permainan…

Oh..negaraku….Pentas dunia ini punyai pelbagai ragam….
Bilakah lagi tiba masanya untuk kita membangun…bilakah kita dapat lagi bersatu seperti awan…
Awan yang pabila bersatu dapat menjana satu kekuatan yang tak bisa ditandingi….
Mahukah kita dijajah lagi oleh orang asing….
Sedangkan fikiran kita belum lagi merdeka…
Oh…perpaduan….Sepatutnya kedamaian yang kita perlu kejari…

Ombak bertiupan kencang bak lautan yang bergelora….
Tetapi lihatlah jauh di hujung sana…
Ketika fajar itu gemilang….
Ketika riak tawa anak manusia terbangun setelah tidur yang panjang…
Ketika cahaya suria turun menaungi kami….
Betapa dalam kesan perjalanan ini ….
Ketika kita bersama berdiri,pabila jatuh mampu bangkit kembali …
Kita tahu kita kuat….Kita tahu kita satu hati…. Kita satu negara yang berkongsi segalanya…
Kita satu Malaysia…

Ayuh….Bangkitlah dari lamunan lenamu…
Bangkitlah………….
Bangunlah wahai segenap umat….
Moga negara kita aman damai….selamanya… Nukilan : Mohd Safuan Bin Muhamad
sajak ini aku buat tanpa tengok mana2 contoh...saksi ramai..huhu..dak2 umah ak tau la...tanpa diplagiat...maka hak cipta sajak ini terpelihara..siapa2 yg mencopy tanpa sebarang persetujuan akan dapat ditrace di pihak atasan. maka berwaspada lah...

Ads: 468x60

Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails